Mit-Hogyan Blog

Fiatal Háziasszony módra

Mit teszek az asztalra idén ősszel?

2017. szeptember 25. 10:23 - Fiatal Háziasszony

Ahogy ígértem, itt is van az őszi asztaldísz, amit készítettem az asztalunkra. Hiszem azt, hogy vidámabban indul a reggel vagy épp felvidít egy kimerítő nap után, ha egy szép asztalék mellé ülünk le elfogyasztani a reggelit/vacsorát. Hiszem azt is, hogy nem kell feltétlen rengeteg pénzt kiszórni a legfelkapottabb termékekért, mert minden hónapban új szín a menő, vagy az ősz végére az már ciki lesz, amivel az ősz elején dobtuk fel a lakást. Ezzel a hozzáállással vagyunk máris a pazarló életmód oldalán, nem pedig a környezettudatosságén. 

Most is olyan alapanyagokkal dolgoztam, amik a környezetünkben megtalálhatóak. Így lesz szép, természetes és időtálló a végeredmény, persze egy kis modernséggel megfűszerezve. 

img_4035.JPG

Alapanyagként akácfa korongot választottam és nyírfa ágakat. Ezek mind otthonról, az udvarból származnak, együtt fűrészeltük apukámmal és apósommal. A nyírfa ágak közül a leghosszabb 20 cm-es, a következő 15, míg a harmadik 10 cm-es. Van még egy legkisebb, ami 5 centis, mert adventi gyertyatartónak szántam őket eredetileg. 18-as fúrószárral kifúrattam a közepét. (Ehhez volt segítségem, egy esztergályos ismerős.) Ragasztópisztollyal a három ágat ráragasztottam az akácfa korongra. Mellé még rögzítettem tobozt és makkot. 

img_4038_1.JPG

Az ágakra pontosan beleillik a Tesco-ban kapható szálgyertya. Én most lilát és barnát választottam, mert a kávésüvegből készült vázában a Létai levendulásban szedett levendula csokor mellé tökéletesen illik. 

A kávésüveg újrahasznosítását ITT olvashatjátok. A Látai levendulásról pedig ITT olvashattok. 

Akinek nincs esztergályos ismerőse vagy segítsége kifúrni a gyertyalyukakat, annak sem kell aggódni, mivel szépen mutathat vékonyabb tömbgyertya vagy teamécses is az ágak tetején. Én a teamécses fém falát valamilyen anyaggal vagy fenyőfatoboz "pikkelyével" bevonnám. 

img_4043_1.JPG

Mindezzel arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy csak szét kell nézni a környezetünkbe, észre kell venni az apró dolgokat, amikből ki lehet hozni valami egészen új és különleges végterméket. Amik jól esnek a lelkünknek és megörvendeztetik azt, akik ránéznek. Sőt, még a mi lelkünknek is sokkal jobban esik, ha megdicsérik és büszkén, kihúzva magunkat azt mondjuk: saját készítés. 

Nektek mi kerül az asztalra idén ősszel? 

4526c1d607152e41c597264555e22c69.jpg

Szólj hozzá!

Mit fogok szeretni idén ősszel?

2017. szeptember 23. 19:53 - Fiatal Háziasszony

A nyár nem a kedvenc évszakom. Nagyon nem. Főleg ez a mostani nem volt. Nagyon nem. Nem tudom Ti hogy voltatok vele, de ez a 40 fok, annyira kicsinált, hogy elment az összes motivációm, sőt még az összes életkedvem is. Olyannyira, hogy itt a blogon sem volt kedvem még a havi kedvences rovatot sem vezetni. 

Na de, itt az ősz, a színes, illatos, napfényes, záporos, hűvös reggeles, csodálatos ősz. Ezért arra gondoltam, hogy összeszedem egy vegyes bazár keretében, hogy miket vettem mostanában, mivel készülök a kedvenc évszakomra, egy kedvences, bakancslistás posztban. Remélem tetszeni fog. 

Szóval, amit tutira imádni fogok a következő hónapokban:

Trend it up! körömlak 

img_4015.JPG

Leárazás alkalmával csaptam le erre a gyönyörű, mély lila árnyalatú körömlakkra. Ez, és egy mély bordó között hezitáltam, de mivel olyasmi színűm már van, ezért ezt hoztam el. Már akkor beleszerettem. Ki még nem próbáltam, sőt még a márkától sem vettem semmit, úgyhogy kíváncsi vagyok, hogy fog teljesíteni. 

Jáspis nyaklánc

img_4022.JPG

Kolléganőm barátnője készít gyönyörű ásvány ékszereket, amiknek nem nagyon tudok ellenállni. Születésnapomra kaptam ezt a gyönyörű színes jáspis nyakláncot. Tetszik, hogy a natúr golyók mellett színes hosszúkás, igazán mutatós darabokból lett összerakva. Bár a statement láncok már nincsenek olyan rivalda fényben, mint pár szezonnal ezelőtt, azért azt hiszem ezt örök klasszikusként fogom tudni majd viselni. Télen a legunalmasabb szürke garbós szettet is fel fogja dobni.

Rozé karika fülbevaló

img_4018.JPG

Tudjátok, hogy nem igazán követem a divatot, de ez a vonal most nagyon bejön. Kicsit féltem milyen lesz rajtam, hogy fogom benne érezni magam, mert már épp a komfort zónám határán egyensúlyoz a karika fülbevaló.... épp ezért nem a fényes sárga aranyat rendeltem, hanem ezt a rózsa aranyat.  Ez eBay-es szerzemény, nemesacél. Rájöttem, hogy érdemes a "stainless seel" darabokat rendelni, mert sokkal tartósabbak, mint akár az itthoni üzletekben kaphatók. Úgy érzem nem ez az utolsó pár, amit rendeltem, és nem csak ősszel fogom szeretni ezt a hóbortot.

Amik megkönnyítik az IR énem

img_4046.JPG

Régóta fájt a fogam egy igazi nagy, nehéz kőmozsárra, és az Aldiban találtam a héten 1800 Ft-os, hihetetlen jó áron. Nem emlékszem, hogy benne lett volna az akciós újságban, ezért érdemes megnézni, ha ilyet szeretnétek. Elkészítettem a kedvenc mézeskalács fűszer keverékem, amiről már sokat írtam a blogon. (Megtaláljátok több cikkben is, és címkeként is.) Ilyenkor már szeretem mindenbe (kezdve a süteményektől a kávéig) belecsempészni. Sőt, mivel van nekünk való csoki (a Pennybe 299 Ft, míg a Sparba 549 Ft - ezt csak zárójelben jegyzem meg egy kis extra tippként), így az a remek ötletem támadt, hogy a tejbe beleolvasztok 2-3 kockányit, és már kész is az IR barát forró csoki. NA!!?? Mondjátok, hogy nem vagyok zseni!? Na jó, viccet félretéve. Eddig a legnagyobb fájdalmam a kakaó "elveszése" volt. Sokat gondolkodtam mi is lehetne a megoldás, mert ugye a tehén tejre is ügyelni kell, hogy egyáltalán mikor és mennyit iszol, és ez tűnik a legjobb megoldásnak. Jöhetnek a kuckózós esték, vagyis délutánok ugyebár.

Gardróbfrissítés

ruci.jpg

Környezettudatosságom jegyében megfogadtam, hogy igyekszek minimalista gardróbot kialakítani, elhasználni a meglevő ruháimat és csak a legszükségesebbeket megvenni. Most a gondom ott kezdődik, hogy szinte mindenem kifogytam. Ezért beszereztem pár alap darabot. Ezek a kedvenceim. A kockás nadrág és ez a paprika piros, 3/4-es ujjú felső turis kincsek, a rövidebb fazonú, már-már cropp top is turis darab. Utóbbi nagy kedvencem, mert kicsit vastagabb anyag, és tök jól mutat ezzel a magas derekú, enyhén kígyó mintás, lábszárközépig érő bőrszoknyával is például. Még mindig nagy szerelem a tavasszal (természetesen turiban beszerzett) gyapjúkalap, és egész nyáron nézegettem, hogy mikor tudom már végre hordani, mert eléggé szezon végén került hozzám. Szintén sokat fogom hordani a kedvenc hátizsákom és a kis bokacsizmám. Szerintem jó úton haladok a klasszikus, alap darabok beszerzésével, mert mindegyiket imádom és számtalan variációban viselhetem. Így nem kell például indulás előtt, kapkodva előszednem egy másik cipőt vagy átpakolni egy másik táskába, mert ami tegnap volt rajtam, az nem megy a mai szettemhez.

 Őszi bakancslista

Ha már klasszikusok, akkor 2 éve megírtam az őszi bakancslistám, amit szerintem minden ősszel elő lehet venni, és ha kimaxoljuk mind a 10 pontot, akkor már el is értük a karácsonyt. Hehe. Szóval, hajrá, hajrá! ITT olvashatjátok. 

Asztaldísz

Elkészítettem az őszi asztaldíszt is, tudjátok, azt minden hónapban lecserélek, most ezt a hagyományt is felélesztem. Viszont, még egy picit várnotok kell, hogy megnézzétek, de jövőhéten hozom azt is. Nézzetek vissza, ha érdeket Titeket! 

4526c1d607152e41c597264555e22c69.jpg

Szólj hozzá!

Hogyan készül a tökéletes IR barát gofri?

2017. szeptember 10. 17:25 - Fiatal Háziasszony

Még mindig mentes, még mindig inzulinrezisztens, még mindig teljes kiőrlésű és még mindig alakbarát. Remélem még nem unjátok, mert van még kipróbálni és kísérletezni való bőven, úgyhogy számíthattok még ilyenfajta bejegyzésekre. Habááár a múlthétvégén "normálist" sütöttem a férjem kedvéért, és azt is befotóztam, úgyhogy hamarosan jön egy hatlapos-citromos.... még a nevét kitalálom.... recept. 

Hosszú ideje fáj a fogam egy gofrisütőre, és mivel a szendvicssütőnk megadta magát, így be is ruháztunk egy 3 in 1 sütőre, amihez gofri-, szendvics- és grill lap is van, így mikor mihez van kedvem lehet cserélgetni. Praktikus megoldás, főleg társasházi lakásba, mert ugye azok nem a nagy terektől híresek, így nem 3 eszköznek kell helyet keresni, hanem csak egynek. Egyből vad gofri recept nyomozásba és próbálgatásba kezdtem, és most igazán elégedett vagyok az eredménnyel, ezért gyorsan meg is osztom veletek, hátha valaki jó receptet keres.

img_4002.JPG

2 ek. kókuszzsírt elkevertem 1,5 dl tejjel, 2 egész tojással, 1 csipet sóval, 2 ek. eritrittel, 1/2 kk. szalalkálival, 1 ek. fahéjjal, 50 g teljes kiőrlésű búzaliszttel és 20 g kukoricaliszttel. Csomómentesre kikevertem, hígabb lett az állaga, mint egy palacsinta tésztának, szóval ettől ne ijedjetek meg.

Aki fél a szalalkálitól (mert ez igazából ammónium-hidrogén-karbonát, és ebből az ammónia erősen érződik sülés közben) az nyugodtan cserélje ki szódabikarbónának (ami pedig nátrium-hidrogén-karbonát). Szerintem puhább lesz a végeredmény ezzel. 

1 kisebb merőkanálnyit raktam a forró sütőbe, és kisütöttem. Összesen 6 db lett ebből az adagból. A sütési idő és a kész termék mennyisége mindenkinél sütő függő. 

A tetejére készítettem egy kis almás feltétet, ami 2 almából, 2 dl vízből, 2 ek. eritritből. egy csipet sóból és 0,5 dl tejbe elkevert vanília pudingporból áll. Az almát felkockáztam felöntöttem vízzel, megszórtam a fahéjjal, eritrittel, csipet sóval és csavartam rá egy fél citrom levét. Mikor egy kicsit megpuhult (nem telesen, mert roppanósra akartam) elkevertem egy csomag vanília pudingport fél dl tejbe (magtejbe vagy vízbe is lehet.) és ezzel sűrítettem be. Természetesen lehet a pudingport 2 ek. keményítővel helyettesíteni. 

img_4006.JPG

Ez az adag gofri összesen 46 g CH-ot tartalmaz, melyből 1 db 7-8 g-ot. Aki zab- vagy rizstejjel készíti, annak számolnia kell a tej CH tartalmával is. Az alma feltétet nem számoltam ki, mert nem mértem le a pontos grammokat, viszont ez is mindenkinek más lesz. 

Szeretem a gofrit csorgatott-olvasztott mentes csokival, a házi eperlekvárommal, de délelőtt akár magában is. A gyümölcsös feltétekre IR-esek vigyázzanak, inkább délután, uzsira fogyasszák. 

Ti szeretitek a gofrit? 

4526c1d607152e41c597264555e22c69.jpg

Szólj hozzá!

Hogyan könnyítsd meg a hétköznapjaidat IR-esként?

2017. augusztus 23. 18:54 - Fiatal Háziasszony

Már több mint 4 hónapja, hogy elkezdtem, és tartom is az IR diétát/étrendet. Ez alatt az idő alatt sok mindent kitapasztaltam. Szinte újra kellett tanulmányozni és tanulni a testem, a szervezetem működését. Egy biztos, hogy sokkal jobban érzem magam. Például a 4 hónap alatt egyszer sem fájt a fejem, még a markáns frontok előtt sem, nem voltam fáradékony és 6 kilóval könnyebb is lettem.

Megingásom egyáltalán nem volt, mert egy olyan cél lebeg a szemem előtt, ami akkora motivációt ad, hogy nem is érzékelem a kísértés legapróbb csábítását sem. Mindezek ellenére néha megunom a rendszeres étkezést, és okozott már gondot a kényszeres evés. Rengeteg ötletem van és még annál is több receptet találtam a nyár során, amit majd szívesen kipróbálok, vagy az én ízlésemre alakítok. Viszont az igazság az, hogy ez a meleg úgy megviselt, mármint inkább lelkileg, mint testileg, hogy nem volt kedvem sütni-főzni szinte semmit. Az ebédeket – nagy kínszenvedés árán – kitaláltam és meg is csináltam, de a szokásos házi készítésű tízórai és uzsonna helyett inkább a boltban fellelhető IR barát termékekhez nyúltam.

Ma, sajnos hosszú idő után – mert ugye itt a blogon sem voltam produktív – ennyit sikerült kipréselni magamból, összeszedtem a kedvenc termékeimet, amit szívesen eszek, ha itt az idő. 

nasik.jpg

Ha semleges ízre vágyom, akkor a Győri KorpoVIT kekszet választom. Ezt ehetem natúr joghurttal, lekvárral vagy akár sajttal is. Csak elrágcsálok 4-5 db-ot és meg is van a tízórai. Ha kifejezetten édeset szeretnék, akkor 4 szelet Gullón kekszet eszek. Bár ez nekem túl van édesítőzve, mégis fincsi, plusz kiváló süti alap is egyben! Szeretem, ha van a táskámban az Aldis Knuspi, vagy a Cerbona hozzáadott cukor nélküli szelete. Előbbi valami mennyei, utóbbival pedig azért csínján kell bánni, mert a gabonák benne azért gyorsan felszívódók, de "tűzoltásnak" tökéletes. FONTOS, hogy ez nem azonos a csökkentett cukrossal, az nekünk semmiképp sem jó! Új felfedezés a Biopont tönkölybúza sósropi ha unom az édest, nagyon tuti, én a Rossmannban vettem. 

iszi.jpg

Ha már unom a vizet, akkor mentes teát iszok, ha pedig elmegyünk valahova, ott Coca-Cola Zero-t kérek. Az apenta-nak van 0 cukros szénsavas üdítője, néha jólesik ez is. A Tesco-ban leltem rá a Galla 0% cukros ivójoghurtjaira, mert nekem ez volt az egyik, ami hiányzott az étrendemből. Még a tejitalokat nem tudtam kipróbálni, mert a debreceni hatalmas hiper-szupermarketben sajnos készlethiány van egy ideje... :(

Mit-Hogyan válassz a boltban? - Tippek - trükkök: 

- IR-esként a gyümölcsök fogyasztására is oda kell figyelni, legfontosabb szabály, hogy délután, uzsonnára együnk, mértékkel, valamint, hogy a szőlő, banán és dinnye kerülendő. Kis marékkal mérhető gyümölcsökből jöhet 15-20 dkg is, apróbb szemübő (szilva, kivi) 3-4 db, nagyobb darabosból (narancs, alma, barack) 1-2 db jöhet. Nekem ezt volt a legnehezebb mértékben tartanom a nyáron. Főleg, mikor anyukámék kertjében elszabadulhattam.... 

- Ha kezdő vagy, számolj és olvass! A címkéken mindenképp az összetevőket kell megnézni, majd az összefoglaló táblázatot. Fontos, hogy hozzá adott cukrot ne tartalmazzon, azonban a természetes minimális cukortól nem kell félni.

- Minden, ami cukor, az nekünk rossz, ilyen a gyümölcscukor, azaz a fruktóz, méz, kókuszvirág cukor, juharszirup, agaveszirup. Azonban a nyírfacukor az barátunk, mert az más néven xilit. Érdemes utánaolvasni az újgenerációs édesítőknek, úgy, mint épp a xilit, az eritrit, stevia. Ezek nem vagy csak alig emelik meg a vércukrot, alacsony a glikémiás indexük. Amik vannak édesítők, és nem tudjuk, hogy jók-e nekünk érdemes megjegyezni és utánajárni, így legközelebb tudni fogjuk, hogy jó-e az nekünk egyáltalán.

- Csak óvatosan az extrudált, puffasztott dolgokkal. Az előállításuk során gyorsul a felszívódásuk. Ugyanúgy felszívódás gyorsító a turmixolás, facsarás, pürésítés.

- Az aszalt gyümölcsök koncentráltan tartalmazzák a cukrot, így ezekkel csak óvatosan. 

- A ketchup, a majonéz, a mustár, a konzervek, befőttek, lekvárok és még a savanyúságok is rengeteg hozzáadott cukrot rejtenek. 

- Attól, hogy light, még nem biztos, hogy cukormentes, nézd csak meg a címkét!

Egyéb tuti tippek: 

- Ha idő van, enni kell, akkor nincs mese, mert enni kell! Légy bárhol, bárkivel ne szégyelld elővenni a táskádból a harapnivalót. 

- Mindig legyen nálad vésztartalék, sehol ne érjen váratlan helyzet.

Már korábban összeszedtem a kedvenc termékeimet, amik megkönnyítették a dolgom. Erről ITT olvashattok.

4526c1d607152e41c597264555e22c69.jpg

Szólj hozzá!