Mit-Hogyan Blog

Fiatal Háziasszony módra

Hogyan töltsem meg a kamrát IR módra?

2017. június 07. 09:07 - Fiatal Háziasszony

Epres - rebarbarás dzsem

Édesanyámék nagy befőző művészek, minden évben elraknak bőven lekvárt, dzsemet, befőttet és savanyúságot télére. Ezeket én előszeretettel nyomtam be bármivel, bármikor, bármilyen formában. Aztán ahogy kiderült az inzulin rezisztenciám, átnéztem a spájzban az üvegeket, és szomorúan csuktam vissza az ajtót, hogy nincs mit enni a nokedlihez vagy kisült a teljes kiőrlésű palacsinta, de mit kenjek rá!? Már előre elterveztem, hogy bizony, amiből tudok készítek dzsemet és anyukámat megkérem, hogy készítsen nekem való befőttet.

eperdzsem.jpg

Eljött az eper szezon, és ki is gondoltam, hogy ebből bizony dzsem lesz, kerül, amibe kerül (erről később). Készítettem össze üvegeket, lapkával, szépen kimostam őket (erről is később), és gondolkoztam, hogy mit-hogyan is kellene. Mivel enyhe allergiám van az aprómagvas gyümölcsökre, ezért csak max 10 üveggel terveztem készíteni. Szeretek kísérletezni, egy pár éve már főztem cukrosan eper dzsemet, akkor citrommal, de most valami mással akartam feldobni, így jött a képbe a rebarbara. Most pedig jöjjenek a dzsemkészítés lépésekben. Igazán nem bonyolult, csak egy kis odafigyelést és türelmet igényel. 

eper3.jpg

1. Az üvegek és eszközök előkészítése: Úgy tanultam anyukámtól, hogy a befőzéshez az üvegeket három léről mossuk át. 1. jó meleg, ultrás (fertőtlenítős) vízbe alaposan megsikáljuk, leáztatjuk az esetleges címkéket. 2. Nátrium-benzoátos öblítés, hogy egy kicsit az is hozzájáruljon a fertőtlenítéshez és tartósításhoz. 3. sima vizes átöblítés. A kimosott üvegeket tiszta konyharuhára tesszük lecsöpögni, érdemes olyan helyre tenni, ahol nincs útban, nyugodtan kiszáradhat. A használandó eszközökkel, (fazék, fakanál, krumplitörő, merőkanál, kiskanál) ugyanígy járunk el. A lapkákat, kupakokat egy fazékba tesszük, felengedjük vízzel és szórunk rá egy kis ultra port. Ezt felfőzzük, és hagyjuk a vízbe kihűlni. Utána sima vízzel alaposan átmossuk és szárazra töröljük. Az üvegeket hagyjuk alaposan kiszáradni, tehát legalább 2 nappal a befőzés előtt kell az előkészületeket kezdeni. 

2. Alapanyagok beszerzése: Mindenképp érdemes a magyar, szabadföldi epret megvárni és választani. A rebarbarából sajnos csak Lengyelországból származót találtam, pedig 3 piacot is végigjártunk érte. Végül a Lidl-ben kaptam. Viszont annyira nem bántam, mert hát a citrom se lett volna magyar. Zselésítő anyagnak először pektint szerettem volna, de nem kaptam, és egy kis tartósítót (citromsav) is szerettem volna belerakni mindenképp, így végül erre a Haas féle eperhez valót választottam, ami szintén pektin alapú és tartósító is van benne. Viszont legközelebb, vagy más gyümölccsel mégis az eredeti variációt fogom kipróbálni, mert egy picit kiérzik a dzsemből.

3. Gyümölcs előkészítés: végül 2,5 kg eperből és fél kg rebarbarából álltam neki a főzésnek. Először megpucoltam és alaposan megmostam az epret. Van, aki azt mondja, hogy előbb meg kell mosni, és utána kiszedni a zöld szárát, mert belemegy a víz és vízízű lesz, de alaposan lecsöpögtettem, és én nem tapasztaltam eddig ilyet. A rebarbarát megpucoltam, ami annyiból áll, hogy a levélnyélről a külső részt lehúztam, - ez könnyen megy, szépen leválik - majd apróra feldaraboltam. 

4. A főzés: Egy vastag aljú fazékba tettem az epret és a rebarbarát, majd krumplitörővel áttörtem, úgy, hogy azért nagyobb darabok maradjanak benne. Elkevertem 3 csomag Haas féle keveréket és feltettem főzni. Folyamatosan kevergettem, és mikor felforrt, elkezdett habosodni hozzákevertem 0,5 kg xilitet, majd újra forrástól még 5 percig főztem, folyamatos kevergetés mellett. A kis üvegekbe szedtem, és miután ráhúztam a lapkát lefordítva, fejjel lefelé a földre raktam. Elég csak addig fejjel lefelé tartani, míg megtelnek az üvegek, elfogy a dzsem. Utána dunsztba raktam, addig míg ki nem hűl teljesen. 

eperzsem.jpg

Ebből a mennyiségből 9 db lekváros üveg lett tele. Az összköltsége 4000 Ft volt, így egy üveg, 440 Ft-ba kerül, ami annyira nem olcsó, de még mindig jobb, mint a bolti lightnak nevezett lekvárok, amibe kitudja milyen édesítő van és mennyi gyümölcs.

Ti szoktatok télére ilyeneket bespájzolni? 

4526c1d607152e41c597264555e22c69.jpg

Szólj hozzá!

Mit szerettem a májusban?

2017. június 05. 16:30 - Fiatal Háziasszony

Hihetetlen volt a május, hosszú idő óta, végre jól éreztem magam a bőrömben. Elkergettem a fejemből a bántó és rossz gondolatoka, új ötleteket gyűjtöttem, inspirálódtam és belevetettem magam ismét az ötleteim, álmaim megvalósításába. Nagyon örülök a jó időnek, mert végre szandálba járhatok, bár én egész nyárra kiegyeznék ezzel a 28-30 °C-al, mert már a napon ez is égetett, hát még mi lesz 40 °C-ban.... 

Hálás vagyok, mert májusban: sokat sütöttem-főztem a diétám miatt, találkoztunk rég nem látott barátokkal és a szülőkkel is, gyönyörű muskátlikat ültettünk az erkélyre, igaz, hogy a második kör sikerült, de nagyon szépek lettek, találtam egy tökéletes nyári rohangálós szandált, és egy pár dolgot a turiban, nem kapott el minket eddig egy nagy nyár eleji vihar sem és sok-sok élménnyel és tapasztalattal lettem gazdagabb. 

5 random kedvenc:

mayfav.jpg

1. Nivea micellás arctisztító - érzékeny bőrre

Már egy ideje ezt a micellás vizet használom, de az én érzékeny bőröm miatt csak most tudom 100%-os biztonsággal kijelenteni, hogy nekem ez a tökéletes sminklemosó. Szépen leviszi a szennyeződéseket, nem csíp a szememnél sem, és nem szárítja ki a bőröm, sőt kifejezetten kellemes érzés utána. Mikor hazaérek a munkából az az első a kézmosás után, hogy lemosom a sminkem. Szinte egy pamacs elég is az egész arcomra. Biztosan hű maradok hozzá egy jó ideig. 

2. AVON - matt rúzs - Pink Passion

A katalógusban tetszett meg, és olyan szépen mutatott a képen és a modell száján, hogy beszereztem. Bevallom először csalódás volt, mert világosabb, mint az én ajkam színe ezért bőven kiesik a komfortzónámon, konkréten soha nem volt még ennyire világos rúzsom, aztán addig próbálgattam, míg végül megtetszett, és most már kifejezett nyári kedvenc lett. 

3. E - mentes övezet

Az irodában mindig a Morning Show szólt, utána természetesen átpártoltunk a Reggeli Show-ra és kifejezetten érdekelt, szerettem ezt a rovatot. Aztán a kolléganőm lecsapott a könyvre is, és most, hogy átpártoltam a sötét oldalról a táplálkozásban is, elkértem a könyvet. Hihetetlenül jó, szépen sorra veszi a különböző témákat, mint pl. a tej, a csokoládé, a pékáruk, kenyerek, margarin, édesítők, cukor...stb. Közérthető, nem szájbarágósan és a tényeket közölve. Tetszik, hogy nem akar elrettenteni, és kendőzetlenül őszinte. 

4. Tea time = me time

tea.jpg

Mióta a diétát tartom, csak vizet iszom. Igaz előtte se voltam az édes löttyökért vagy kóláért, de most még inkább odafigyelek. Mikor mégis megkívánok valami ízest, akkor teázom. Jól esik ebben a nagy melegben egy kis hideg itóka. Jó minőségű szálas gyümölcs teát és szálas zöld teát keverek össze egy kis cuki szilikon eperbe (még egy pár éve rendeltem eBay-ről) behűtöm, teszek bele valami friss gyümölcsöt, és már szürcsölöm is olvasgatás alatt. Igazából nem is értem miért cukroztam vagy citromoztam eddig, mikor teljesen elnyomja a finom ízeket.

5. Hosszú hétvége

vartura.jpg

Ez már régóta a bakancslistánkon volt, és most májusban egy hosszú hétvége keretében meg is valósítottuk. Megnéztük, megmásztuk a Zemplén nagyobb várait, ettünk az Anyukám mondtában, ami valami fantasztikus volt, és hazafelé jövet még a sátoraljaújhelyi kalandparkba is bementünk egy pár csúszásra a bobon. Nagyon szép helyeken jártunk, nagyon finomakat ettünk, és nagyon feltöltődtünk. Így könnyebben kibírjuk a nyári nyaralásig. 

Nektek mi volt a kedvencetek májusban?
4526c1d607152e41c597264555e22c69.jpg

Szólj hozzá!

Mit főzzek ebédre? - IR barát recept

2017. május 31. 19:49 - Fiatal Háziasszony

Camamberttel töltött ravioli, tejszínes-spenótos-fokhagymás szósszal, pörkölt dióval

Az utóbbi időben az IR diétám miatt rengeteget kísérletezek a főzésben és az alapanyagokban. Mindennek úgy indulok neki, hogy szépen összekészítem a hozzávalókat, megteremtem a képhez az alapot, és lefényképezem, hogy ha jó lesz, akkor megosztom Veletek is. Aztán mikor elkészül, akkor vagy az állaga vagy a kinézete miatt nem tudom nektek megmutatni. Rengeteg receptet olvastam, sokat ki is próbáltam, és most is bebizonyosodott, hogy az a tuti, amit a saját szájízem szerint, ergo a saját elgondolásom szerint készítek. 

Régen mindig úgy főztem, és sokat sütöttem is, hogy nem mértem le a pontos mennyiségeket, csak szemre, érzésre raktam össze az alapanyagokart, de mióta számolni kell a PONTOS mennyiségeket, és a CH-ot, azóta mindent mérlegen készítek. Az alap felálláson viszont mégsem változtattam, mert rakok bele érzésre, csak mellette szorgosan feljegyzem a grammokat és utána leülök szépen, kiszámolni mennyi az annyi, hány adag jött össze.

ravi4_1.jpg

Bent az irodában rendszeresen megbeszéljük ki, mit főz, ötletelünk, tanácsot adunk. Ezt nagyon szeretjük. Így született meg az ötlete ennek a raviolinak is. Sokszor nézegettem már, hogy mivel kellene megtölteni, milyen szósz lenne jó rá. Hétvégén a bevásárlás során odaraktam a kosárba egy camambert gurigát, jó lesz valamire címszóval. Aztán bent mondta a Laborvezetőnk, hogy mennyire isteni friss spenótot vett hétvégén, nekem meg beindultak az agytekervényeim, meg is született az ötlet. A végeredmény pedig..... hmmmm..... mindenképp próbáljátok ki!

alapanyag_1.jpg

Először is 20 dkg teljes kiőrlésű lisztből és 2 db közepes méretű tojásból tésztát gyúrtam. Majd egyenletes, 1 mm vastagra kinyújtottam. Ha sima nyújtófával csináljuk simán felér egy kisebb kardió, kar és has edzéssel. :D

 + tipp: A házi tészta készítése nagyon egyszerű, nem kell megijedni tőle. Szép simára ki kell gyúrni. Ha egy picit ragad, akkor apránként lehet még lisztet beledolgozni, ha pedig száraznak érződik, azaz morzsálódik, már a nyújtás elején szétnyílik, törik, be kell vizezni a kezünket, és úgy átgyúrni egy picit. Külön vizet adni hozzá szigorúan tilos, isten tudja mennyi lisztet venne fel úgy!

ravi.jpg

Amikor szép egyenletes vékony lett, a sajtból kis darabokat szeleteltem (kb. 1x1x1,5 cm) és rápakoltam a tésztára. Van aki végigpakolja a felét, a másik részt ráhajtja, de én soronként szeretem pakolni és hajtani. A ráhajtott részeknél a sajton körbe összenyomkodtam a tésztát, nem kell hozzá semmi víz vagy tojásfehérje, magától összeragad. Ez után derelyevágóval elmetszettem. Érdemes a tésztát és a deszkát is lisztezni egy picit, hogy össze ne tapadjanak a kész kis ravik.

A friss spenótleveleket (150 g) alaposan megmostam, lecsöpögtetem. Sózott, és pici szódabikarbónás, forrásban levő vízben blansíroztam. Csak egy pár percig, míg összeesett. Közben egy wokban olíva olajon 2 gerezd fokhagymát (20 g) kezdtem pirítani, de csak óvatosan, vigyázva meg ne égjen, ne keseredjen. Beleöntöttem 2 dl főzőtejszínt, és mikor kész lett a spenót átraktam a tejszínbe, (nem hűtöttem). Mikor egy picit összeforrt botmixerrel turmixoltam, úgy, hogy azért maradjanak benne darabok is. 

fozes.jpg

A spenót forró vizébe beleraktam a megtöltött raviolikat, és pár perc főzés után (vigyázva, mert a friss tésztának nem sok idő kell!) átmertem a wokba, összeforgattam, és mikor az összes benne volt a szószba egy kisebb merőkanálnyit mertem rá a spenótos főzővízből. Erre azért van szükség, mert sok szószt magába fog szívni a tészta és hadd legyen jó szaftos. Sóztam, borsoztam, és kész is lett. 

3 maréknyi diót (100 g) apróra vágtam, egy száraz serpenyőben megpirítottam. Ez kerül tálalások a tetejére, ez adja majd a roppanósságot neki.

ravi3.jpg

Most pedig nézzük a számokat: a kész étel összesen, mindent beleszámolva 147 g CH-ot tartalmaz. Nekem ez 3 adag, 3 napi ebéd, azaz 1 adag szénhidrát tartalma pontosan 49 g. Szóval tökéletes ebéd mennyiség.

Nem csak diétázóknak, akár vendég várónak is tökéletes, különleges étel. Tényleg ne féljetek a tészta gyúrástól, mert meg lehet csinálni. Nekem egy bő órába telt az elkészítése, úgyhogy nem kell a konyhába állni hozzá egy fél napot.

4526c1d607152e41c597264555e22c69.jpg

Szólj hozzá!

Hogy tartom kordában a gondolataim?

2017. május 22. 12:49 - Fiatal Háziasszony

Az én bullet journel-em

Az utóbbi időben ütötte fel a fejét nálunk is a bullet journal láz - vagy csak én vettem észre későn -, de feltűnt, hogy sokan foglalkoznak vele, viszont valamiért hidegen hagyott, rá se kattintottam. Mígnem egyszer a Youtube dobott fel egy ilyen videót, megnéztem, megtetszett. Ez volt olyan január környékén. Namármost, tudni kell rólam, hogy nagy lelkesen vásárolok minden évben naptárat, nagy lelkesen bele is vésem előre az év történéseit, és nagy lelkesen vezetem is 2 hónapig, aztán csak lelkiismereti okokból hurcolom magammal egész évben, de bele se nézek többet. Néha-néha mikor eszembe jut írok bele, de kb. ennyi.

bjbor.jpg

Elő is kerestem egy sima egyszerű gumis noteszt, és elkezdtem tervezgetni. Mi az, amire nekem szükségem van. A naptárakban azt nem szerettem, hogy vagy túl pici volt a hely, vagy túl sok. A hétvégének volt hagyva a legkevesebb hely, pedig ott történik a legtöbb minden a mi életünkben. Ezek a most divatos inspirációs naplók sem nyerték el a tetszésem, mert nem akarok írni takarítási rendet, vagy havi költség keretet, vagy 5 dolgot magamról amit szeretek, vagy adni magamnak változásra határidőt. Helyette inkább legyen egy havi áttekintő a saját részre, legyen egy a munka tészre, legyen tervező a blognak, legyen inspirációs tábla az évre, legyen szeretnék lista, úti és olvasmány célok és azok megvalósulása. Legyenek havi kedvencek, ötlet és megvalósulási tábla, illetve beépítettem IR naplót, amibe recepteket, tapasztalatokat jegyezhetek fel. 

bj2.jpg

Na, de ne szaladjunk ennyire előre. A január egy próba hónap volt, egy próba noteszbe. Úgy gondoltam, hogy megkeresem a stílust, ami majd egy egész kis noteszen keresztül kísér majd, ne legyenek benne lehúzások, rontott vagy kitépett lapok, és majd ha kitaláltam mire van szükségem egy hónapban, majd véglegesítem. Még jó, hogy így kifundáltam ezt, mert bizony zavaró lett volna a kis naplóm elejét takargatni, vagy bosszankodva átlapozni akárhányszor kezembe veszem. Az egyik papír-írószer boltban találtam rá erre a csodaszép, kicsit vintage hangulatú, gumis, kb. A5 méretű noteszre. A lapjai picit sárgásak, régiesek és teljesen üresek. Még jelölő pontozás vagy vonal sincs benne, aminek külön örültem, mert így aztán tényleg nem vagyok megkötve semmilyen szinten. 

bj6.jpg

Mikor a próbálgatások megvoltak januárban, rájöttem, hogy két részre osztom a naplót. 

1. Az elejéről indulva legyen egy éves összefoglaló, feltüntetve a hónapokkal. Legyen egy éves áttekintő a fontos szüli- és névnapokkal, majd jöhetnek a havi tervezők. Nekem napi bontás felesleges, de még a heti is, ezért készítettem egy dupla oldalas havi nézetet, épp annyi hellyel, hogy a fontos dolgokat feljegyezzem, és ha kinyitom rögtön lássam mi vár ránk. Mellette készítettem egy havi áttekintőt a munkahelyre, még épp alá fért egy "to do" lista a hónapra, és egy "Legjobb dolog a hónapban" és egy "Hónap mottója" rész, ezzel ki is töltöttem egy dupla oldalt. Minden hónapban más-más motívumokat rajzolok, más-más színnel, de az alap koncepció ugyanaz, így lesz egységes a kép. A havi áttekintő oldalát mintás celluxxal ragasztom be, így egyből látom, hogy meddig tart egy fejezet. A havi áttekintő után kapott helyet egy blogos tervező, egy ötletbörze, egy havi kedvencei oldal, IR napló (ide gyűjtöm a már említett ötleteket, recepteket, tapasztalatokat) és az éppen aktuális nagyobb, kifejtősebb dolgokat. Például most voltunk kirándulni így a májusban volt egy kirándulós rész, ahova az úti célokat, nyitva tartásokat, megközelítéseket és belépőket írtam fel, valamint a végén, hogy hol jártunk, miket ettünk. Így nem csak a képek adnak emléket az utazásainkról.

2. A végéről indulva lett egy inspirációs tábla 2017-re, egy olvasmány lista és egy úti cél fejezet, persze mellé egyből egy "megvalósult" oldallal, ahol fel is jegyzem hol jártunk, vagy melyik könyveket pipálhatok ki. Természetesen nem maradhat el a szeretnék lista sem, mert azt nem hagyhatom ki.

Azért kezdtem két oldalról, mert az eleje legyen egy áttekinthető, egy esetlegesen bárkinek megmutatható, a vége pedig maradjon az én titkom, azokat nem nagyon szeretem mutogatni.

bj5.jpg

Kellékek: 

A napló mellé a papír-írószerből szereztem be Stabilo vékony filceket. Fekete az alap szín, a színesek a kitöltők. Szeretek még szöveg kiemelőt vagy akár színes ceruzát is használni. Ebay-ről rendeltem mintás celluxot és matrica szettet. Filléres dolgok, mégis feldobják a lapokat.

bj3.jpg

A következő hónapot mindig az előző hónap utolsó hetében rajzolom meg, mikor már erő kell tervezni. Hagyok helyet mindennek, és minden részt kis is használok, kitöltök. Nem követek szabályokat, nem készítettem, vízivós vagy hangulat táblázatot, de még az elejére kötelező "kulcs"-ot sem, mert ilyenre nincs szükségem. 

+ tipp: A Pinteresten nagyon sok minta és motívum ötletet lehet találni, azok jó kis inspirációként szolgálnak. 

Ez az én napló, az én ízlésem, nekem erről szól a Bullet journal. Ti mit szerettek jobban a naptárat vagy az ilyen tervezőket?

4526c1d607152e41c597264555e22c69.jpg

Szólj hozzá!